top of page

Bestuursbericht en Bezoek aan Rwanda


Bestuursbericht

Als gevolg van een onverwachte bestuurswisseling heeft onze berichtgeving via deze website even gehaperd. Maar gelukkig zijn deze problemen inmiddels opgelost.


Hieronder treft u een samenvatting aan van de belangrijkste besluiten van ons bestuur in 2024. Ook het eerder al toegezegde uitgebreide verslag van de werkreis van een delegatie van ons bestuur naar Rwanda in oktober 2024 treft u hierbij aan.


Zoals al opgemerkt in ons jaarverslag over 2023 mag onze stichting zich verheugen in een sterke toename van haar inkomsten. Het bestuur heeft daaraan in de loop van 2024 gedeeltelijk invulling kunnen geven met de volgende acties:

 

1.       Uitbreiding van het aantal door ons ondersteunde families van 10 naar 15;

2.       Met ingang van het schooljaar 2024-2025 vergoeden wij alle schoolkosten van de kinderen van alle door ons ondersteunde families EN van de kinderen van 10 families uit de Twa gemeenschap;

3.       Renovatie/reparatie van een viertal woningen van door ons ondersteunde families en vervangende huisvesting voor één familie.


Het vergt meer tijd en voortdurende aandacht om aan deze positieve ontwikkeling een verdere goede invulling te geven. Het periodiek bezoeken van de locaties van voor ons (mogelijk) interessante projecten is daarbij van groot belang. Hetzelfde geldt voor de samenwerking met (mogelijke) partners in zowel Rwanda als in Nederland.   


Verslag werkreis Rwanda 

Cees Goedhart (specialist ouderen geneeskunde), Evert Visser (financieel specialist en ICT-deskundige) en Lodewijk Schelfhout (internist) hebben namens de stichting Support Rwanda van 22 tot en met 31 oktober 2024 een werkreis naar Rubengera in Rwanda gemaakt.  Een intensieve korte reis in een prachtig land met aardige mensen die echt wat willen en kunnen maar vooralsnog wel ondersteund moeten worden.

Panorama Kivumeer, gezien naar het westen
Panorama Kivumeer, gezien naar het westen

Het is de bedoeling dat deze werkreizen voortaan jaarlijks door tenminste twee van de meest bij Support Rwanda betrokken mensen worden gemaakt. Gezien de relatief hoge kosten maken deze mensen die reizen geheel voor eigen rekening en risico (net zoals bij de hiervoor genoemde werkreis).

Van links naar rechts: Polycarpe Mugenzi, Cees Goedhart, Lodewijk Schelfhout, Theogene Kaneza (pastor plaatselijke Presbyteriaanse kerk) en Evert Visser
Van links naar rechts: Polycarpe Mugenzi, Cees Goedhart, Lodewijk Schelfhout, Theogene Kaneza (pastor plaatselijke Presbyteriaanse kerk) en Evert Visser

Het is heel belangrijk gebleken om de voortgang van de projecten zelf in ogenschouw te nemen en de mensen van ons lokale team te ontmoeten en te ondersteunen. En natuurlijk contacten te leggen en te onderhouden met onze Rwandese partners. Er is gesproken met plaatselijke organisaties als de Zusters in Rwanda, scholen, kerk en vertegenwoordigers van de plaatselijke overheid met als voornaamste doel het zoveel mogelijk coördineren van de te verlenen hulp.  Ook zijn bezoeken gebracht aan door ons ondersteunde families, scholen en andere projecten.

 

De nu ondersteunde families zijn blij met onze hulp omdat de ergste nood gelenigd wordt met maandelijks verstrekte voedselpakketten EN omdat hun kinderen met onze hulp verzekerd zijn van een passende schoolopleiding. Met ons Rwandese lokale team bestaande uit Polycarpe (coördinator), Chantal (pastor en sociaal werker) en Françoise (onderwijzeres) is/wordt voor iedere familie een plan opgesteld en periodiek geëvalueerd. Op deze wijze proberen wij die families uit hun benarde situatie te krijgen, zo mogelijk binnen drie jaar. Ondersteuning op maat dus!

 

Inmiddels wordt van 69 kinderen (van wie 23 afkomstig uit de Twa gemeenschap) het schoolgeld betaald alsook schoolkleding en schoolmaterialen. Dat geld gaat rechtstreeks naar de scholen om zeker te zijn dat de ondersteuning ook echt voor de kinderen is.

Schooldirecteuren zijn tevreden en vragen of die ondersteuning niet kan worden uitgebreid. Veelal betalen ouders namelijk geen of te weinig schoolgeld, omdat dat geld er thuis gewoon niet is. Daardoor gaan ook veel kinderen niet naar school. Overigens lijkt de plaatselijke school NS Nyarubuye (met kleuter-, basis- en lager voortgezet onderwijs aan in totaal 1.300 leerlingen) nu al uit zijn voegen te barsten (zie onderstaande foto). Klassen van 50 à 60 kinderen zijn bij deze openbare scholen eerder regel dan uitzondering! En daarom vroeg de directeur van deze school om de bouw van vier klaslokalen. Daarmee kunnen dan meer kinderen in een ochtend- en middagploeg lessen volgen.

"Kleuter"klas 5 en 6-jarigen NS Nyarubuye
"Kleuter"klas 5 en 6-jarigen NS Nyarubuye

Hoewel de Rwandese overheid het belangrijk vindt dat kinderen vanaf de leeftijd van drie jaar onderwijs ontvangen, betaalt zij niet alle kosten. Ouders moeten zelf het schoolgeld ophoesten, de (verplichte) schoolkleding betalen en vaak ook voor leermiddelen als pennen, schriften etc. En dat betekent maar al te vaak dat kinderen van de armste families niet naar school kunnen! Het is vooral daarom dat de Zusters in Rwanda de Indatwa basisschool hebben gesticht. Meer dan 600 kinderen uit de allerarmste families ontvangen hier dagelijks onderwijs. De voorzieningen in en om deze school zijn veel beter dan in de hiervoor genoemde NS Nyarubuye school. De klaslokalen zijn licht en ruim, een klas bestaat gemiddeld uit 30 kinderen en het schoolvoedingsprogramma is meer gevarieerd.

Bezoek aan de Indatwa basisschool
Bezoek aan de Indatwa basisschool

Ook in Rwanda is er een schreeuwend tekort aan goed opgeleide ambachtslieden zoals timmerlieden, loodgieters en metaalwerkers. Tegelijkertijd staat de ontwikkeling van beroepsopleidingen nog in de kinderschoenen. En daarom hebben de Zusters in Rwanda ook de technische school Rubengera gesticht. Deze school heeft ongeveer 65 leerlingen.

Er was en is voortdurend behoefte aan goede werkkleding en -schoenen. Maar dankzij de DWT Installatiegroep uit Goes zijn ze nu even uit de brand!

Even poseren na de uitdeling van werkkleding en -schoenen
Even poseren na de uitdeling van werkkleding en -schoenen

In 2022 en 2023 zijn er in de regio huizen door abnormaal veel en heftige regenval weggespoeld of ernstig beschadigd. Door de wereldwijde klimaatverandering komt dit helaas steeds vaker voor. Support Rwanda heeft – deels in nauwe samenwerking met de Zusters in Rwanda en de stichting Wilde Ganzen in de afgelopen jaren reparatie en nieuwbouw bekostigd. Die projecten zijn bezocht en nu (bijna) afgerond tot genoegen van de bewoners.

Met de gemeente is en wordt overleg gevoerd over de inhoud en omvang van deze projecten, bijvoorbeeld over hoe in voorkomende gevallen de afwatering langs aanpalende openbare wegen kan worden verbeterd om herhaling van overstromingen te voorkomen.


Voor het eerst zijn ook de Twa families bezocht, van wie de kinderen dankzij Support Rwanda nu onderwijs kunnen volgen. Zij behoren tot een pygmeeënvolk en zijn waarschijnlijk de oorspronkelijke inwoners van Rwanda, maar zij leven al jaren in schrijnende armoede zonder enig perspectief op verbetering. Het gaat om een kleine bevolkingsgroep (0,7% van de totale bevolking), waarvoor de overheid ook maar weinig doet. De zichtbare discriminatie van de Twa (vergelijkbaar met Sinti en Roma in Europa) helpt daarbij natuurlijk ook niet.

Uitdeling voedselpakketten aan 10 Twa families
Uitdeling voedselpakketten aan 10 Twa families

Ook is een bezoek gebracht aan een ook met onze hulp opgerichte naai-coöperatie van ongehuwde moeders, die nu uit 17 leden bestaat. Zij maken ook de schoolkleding voor alle kinderen die dankzij onze ondersteuning onderwijs volgen. Na een moeizame start enkele jaren geleden loopt dat nu goed en hebben de moeders een voldoende inkomen. Wel betaalt Support Rwanda nog de jaarlijkse zorgpremie voor deze moeders en hun kinderen. Naar verwachting zal dit op middellange termijn ook niet meer nodig zijn. 

Naai-atelier jonge ongehuwde moeders
Naai-atelier jonge ongehuwde moeders

In 2016 zijn alle weeshuizen in Rwanda op last van de overheid gesloten. Dit omdat men vond dat kinderen in gezinnen moesten worden opgevangen. Ook het weesdorp van de Zusters in Rwanda moest toen dicht. Zuster Emilienne Muhawenimana geeft nazorg aan de weeskinderen, die toen in arme families zijn geplaatst. Zo mogelijk worden deze kinderen ondersteund door Nederlandse adoptieouders, totdat zij hun school- of beroepsopleiding hebben afgerond.

Ook Support Rwanda ondersteunt één van die kinderen, nl. Lambèrt Ishimwe. Hoewel zijn moeder nog in leven is, kon zij niet voor Lambèrt zorgen omdat zij doof is en ook andere beperkingen heeft. Onder meer dankzij een door Support Rwanda gevoerde sponsoractie en hulp van familie en buren kon in 2021 een passende woning voor Lambèrt en zijn moeder worden aangekocht, gerenoveerd en gemeubileerd. Daarnaast betaalt Support Rwanda maandelijks een bijdrage voor hun levensonderhoud.

Tijdens onze werkreis is ook met hem gesproken. Lambèrt zit nu in de derde jaargang van het voortgezet onderwijs. Als gevolg van de toegenomen zorgbehoefte van zijn moeder heeft hij echter een leerachterstand opgelopen van ruim drie jaar. Hoewel de zorgen voor de toekomst voor hem en zijn moeder groot zijn - waaronder mogelijk een gedwongen verhuizing - gaat het nu gelukkig wel goed met zijn studie.

Wij houden u op de hoogte van hun wedervaren!

Cees Goedhart in gesprek met Lambèrt
Cees Goedhart in gesprek met Lambèrt

Er wordt vaak om hulp gevraagd voor serieuze problemen. Zo leven de mensen in Rwanda ook steeds langer en er ontstaat dus een “ouderenprobleem” door verminderende mobiliteit, armoede door geen pensioen en vereenzaming door wegtrekkende kinderen.

De vraag was of een dagbestedingsproject ondersteund kan worden.

 

Verder worden de mogelijkheden onderzocht voor het opstarten van een kleine landbouwcoöperatie om door samenwerking mensen aan het “beter boeren” te krijgen en daarmee een voldoende inkomen te bereiken. Ook daar zijn (veel) gesprekken nodig met o.a.  beoogde deelnemers, landeigena(a)r(en), gemeentelijke landbouwadviseur en notaris. 


Support Rwanda en de Zusters in Rwanda willen nauwer met elkaar samenwerken vanuit het motto dat wij samen altijd meer kunnen doen dan ieder voor zich! Daartoe zijn meerdere gesprekken gevoerd met zuster Marie Louise Niyonsenga als leidinggevende van de zusters in Rwanda. Op basis van onze huidige en voorgenomen projecten zullen wij in gezamenlijk overleg in de komende periode keuzes maken op welke onderdelen en hoe wij deze samenwerking willen concretiseren. 


Veel vragen, ideeën en suggesties hebben we meegenomen naar huis. We gaan daar weer verder aan werken, samen met een ieder die onze stichting Support Rwanda een warm hart toedraagt en financieel ondersteunt als sponsor of donateur.

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuw logo en onderhoud website

Support Rwanda heeft een nieuw logo! Dit logo staat voor: Gemeenschap, hoop en groei. De kleuren van de Rwandese vlag zijn er in...

Comments


Middelsluissedijk OZ 42  

3281 LD Numansdorp

info@supportrwanda.com

RSIN   861443871

Kvknr   78545269

NL96 INGB 0008 9798 13

image.png
image.png

Onze stichting heeft op dit moment als werknaam “Support Rwanda” maar statutair de naam "St. Noodhulp Rubengera Rwanda". In de eerste helft van 2025 worden de benodigde stappen gezet om volledig over te gaan op één naamgeving, te weten “Support Rwanda”.

anbi-logo-480w.png
bottom of page